23.09.2017, godz.:
rozmiar czcionki domyślny rozmiar czcionki średni rozmiar czcionki duży
Kontrast:
tekstowa
Wieści z PZDRNewsletterTelewizja WMODR

WYKAZ DZIAŁALNOŚCI PODLEGAJĄCY KREDYTOWANIU W PRZETWÓRSTWIE

O dziale | Płatności bezpośrednie | Informacje ekonomiczne | Pomoc krajowa | Kalkulacje rolnicze | Ubezpieczenia
Podatek VAT


WYKAZ DZIAŁALNOŚCI W ZAKRESIE PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW
ROLNYCH, PRZETWÓRSTWA RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW


Dział II
PRZETWÓRSTWO PRZEMYSŁOWE

DZIAŁ 10 PRODUKCJA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PODKLASY:  
10.11.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu, obejmuje:
  - czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików,
  - produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach,
  - produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach,
  - produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych,
  - wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego,
  - przetwarzanie odpadów zwierzęcych,
  - produkcję wełny surowej poubojowej
10.12.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu, obejmuje:
  - czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu,
  - produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego,
  - wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu,
  - produkcję pierza i puchu.
10.13.Z Produkcja wyrobów z mięsa włączając wyroby z mięsa drobiowego, obejmuje:
  - produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego,
  - produkcję wyrobów z mięsa: kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, „andouillettes” (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).
10.20.Z Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków,
10.31.Z Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków, obejmuje:
  - przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków: produkcję gotowych mrożonych ziemniaków, produkcję ziemniaków purée w proszku, produkcję zakąsek ziemniaczanych, produkcję chrupek ziemniaczanych (chipsów), produkcję mąki i mączki ziemniaczanej,
  - przemysłowe obieranie ziemniaków.
10.32.Z Produkcja soków z owoców i warzyw, obejmuje:
  - produkcję soków z owoców i warzyw,
  - produkcję koncentratów ze świeżych owoców i warzyw.
10.39.Z Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw, obejmuje:
  - produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań – mrożonych lub w puszkach,
  - konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie,
  - wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
  - produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
  - prażenie orzechów,
  - produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
  - kiszenie ogórków i kapusty w gospodarstwach rolnych prowadzących ich produkcję,
  - produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak: sałatki; pakowane mieszanki sałatek, obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy).
10.41.Z Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych, obejmuje:
  - produkcję nieczyszczonych olejów roślinnych: oleju słonecznikowego, oleju rzepakowego, oleju z siemienia lnianego, oleju gorczycowego,
  - produkcję rafinowanych olejów roślinnych: z oleju słonecznikowego, oleju rzepakowego, oleju z siemienia lnianego.
10.42.Z Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych, obejmuje:
  - produkcję margaryny,
  - produkcję past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych,
  - produkcję jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form.
10.51.Z Przetwórstwo mleka i wyrób serów, obejmuje:
  - produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego,
  - produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka,
  - produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej,
  - produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego,
  - produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej,
  - produkcję masła,
  - produkcję jogurtu i kefiru,
  - produkcję serów i twarogów,
  - produkcję serwatki,
  - produkcję kazeiny i laktozy.
10.61.Z Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, obejmuje:
  - przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż,
  - przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych,
  - wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej,
  - wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników.
10.62.Z Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych, obejmuje:
  - wytwarzanie skrobi z ziemniaków, kukurydzy,
  - mielenie kukurydzy metodą mokrą,
  - wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy,
  - wytwarzanie glutenu,
  - wytwarzanie oleju kukurydzianego.
10.81.Z Produkcja cukru, obejmuje produkcję i rafinację cukru z buraków cukrowych.
10.89.Z Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana, obejmuje produkcję wyrobów lub produktów z jaj, albuminę.
10.91.Z Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana, obejmuje produkcję wyrobów lub produktów z jaj, albuminę.
  - produkcję gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich, włączając produkcję mieszanek paszowych uzupełniających i dodatków paszowych,
  - przygotowywanie pasz jednoskładnikowych,
  - przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz.
     
11.03.Z Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, obejmuje: produkcję cydru i miodu pitnego.
     
16.29.Z Produkcja pozostałych wyrobów z drewna; produkcja wyrobów z korka, słomy i materiałów używanych do wyplatania, obejmuje produkcję materiałów opałowych wykonywanych ze słomy lub z produktów pochodzących z upraw pozostałych roślin wieloletnich.
Ogolnopolska siec zagrod edukacyjnych

Copyright © 2008 - 2017 Warmińsko - Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.