22.01.2018, godz.:
rozmiar czcionki domyślny rozmiar czcionki średni rozmiar czcionki duży
Kontrast:
tekstowa
Wieści z PZDRNewsletterTelewizja WMODR

Konkurs na regionalną potrawę wigilijną - wyniki zmagań  [2017-12-19]

Celem przedsięwzięcia była promocja produktów lokalnych i regionalnych, podtrzymywanie oraz upowszechnianie tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych, propagowanie i ukazanie dorobku kulinarnego kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, a także pogłębianie więzi z regionem oraz aktywizacja i integracja środowisk lokalnych.

Przedmiotem oceny „Konkursu na regionalną potrawę wigilijną” były zupy wigilijne przygotowane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia działające na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Konkursowe zupy wigilijne zostały poddane ocenie jury konkursowego w składzie:
- Marta Bieciuk – Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie,
- Ewa Nisiewicz – Zagroda Edukacyjna „Ziołowy Dzbanek”,
- Aleksandra Bancerz – Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie.
Komisja konkursowa, działając w oparciu o regulamin, dokonała oceny zup wigilijnych, biorąc pod uwagę: zachowanie tradycji, walory smakowo-zapachowe, sposób prezentacji.

Wyniki „Konkursu na regionalną potrawę wigilijną”:

I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich „Szczęściary” zrzeszone w Warmińsko-Mazurskim Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych za barszcz czerwony z uszkami.
II miejsce ex aequoStowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi „Aniołowo” za zupę śledziową oraz Stowarzyszenie Koło Giżowskich Bab za zupę grzybową z łazankami.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali Listy Gratulacyjne za udział w konkursie. Wymienieni laureaci otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

Konkursowi towarzyszyła prezentacja regionalnego dziedzictwa kulturowego lokalnych organizacji. Uczestnicy wydarzenia mogli je podziwiać w postaci potraw wigilijnych oraz ludowego rękodzieła. Na świątecznie udekorowanych stołach został zaprezentowany cały wachlarz smaków, w tym: śledzie w śmietanie, szczupak faszerowany w galarecie, smażony karp, ryba po grecku, galaretka rybna, sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa, paszteciki z kapustą i grzybami, krokiety w cieście drożdżowym, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, groch z okrasą, chleb własnego wypieku, kisiel, kluski z makiem, sernik, makowiec, piernik, ciasto cynamonowe, ciasto marchewkowe, szarlotka, kompot z suszonych owoców. Różnorodność prezentowanych potraw odzwierciedla bogactwo i wielobarwność kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.

Klimatyczną oprawę artystyczną towarzyszącą prezentacji zapewnił zespół ludowy „Wrzosy” z Dźwierzut (powiat szczycieński).

Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia był Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie.

Galeria zdjęć

Ogolnopolska siec zagrod edukacyjnych

Copyright © 2008 - 2018 Warmińsko - Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.