21.10.2018, godz.:
rozmiar czcionki domyślny rozmiar czcionki średni rozmiar czcionki duży
Kontrast:
tekstowa
Wieści z PZDRTelewizja WMODR

Konkurs na regionalną potrawę wigilijną - wyniki zmagań  [2017-12-19]

Celem przedsięwzięcia była promocja produktów lokalnych i regionalnych, podtrzymywanie oraz upowszechnianie tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych, propagowanie i ukazanie dorobku kulinarnego kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, a także pogłębianie więzi z regionem oraz aktywizacja i integracja środowisk lokalnych.

Przedmiotem oceny „Konkursu na regionalną potrawę wigilijną” były zupy wigilijne przygotowane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia działające na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Konkursowe zupy wigilijne zostały poddane ocenie jury konkursowego w składzie:
- Marta Bieciuk – Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie,
- Ewa Nisiewicz – Zagroda Edukacyjna „Ziołowy Dzbanek”,
- Aleksandra Bancerz – Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie.
Komisja konkursowa, działając w oparciu o regulamin, dokonała oceny zup wigilijnych, biorąc pod uwagę: zachowanie tradycji, walory smakowo-zapachowe, sposób prezentacji.

Wyniki „Konkursu na regionalną potrawę wigilijną”:

I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich „Szczęściary” zrzeszone w Warmińsko-Mazurskim Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych za barszcz czerwony z uszkami.
II miejsce ex aequoStowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi „Aniołowo” za zupę śledziową oraz Stowarzyszenie Koło Giżowskich Bab za zupę grzybową z łazankami.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali Listy Gratulacyjne za udział w konkursie. Wymienieni laureaci otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

Konkursowi towarzyszyła prezentacja regionalnego dziedzictwa kulturowego lokalnych organizacji. Uczestnicy wydarzenia mogli je podziwiać w postaci potraw wigilijnych oraz ludowego rękodzieła. Na świątecznie udekorowanych stołach został zaprezentowany cały wachlarz smaków, w tym: śledzie w śmietanie, szczupak faszerowany w galarecie, smażony karp, ryba po grecku, galaretka rybna, sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa, paszteciki z kapustą i grzybami, krokiety w cieście drożdżowym, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, groch z okrasą, chleb własnego wypieku, kisiel, kluski z makiem, sernik, makowiec, piernik, ciasto cynamonowe, ciasto marchewkowe, szarlotka, kompot z suszonych owoców. Różnorodność prezentowanych potraw odzwierciedla bogactwo i wielobarwność kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.

Klimatyczną oprawę artystyczną towarzyszącą prezentacji zapewnił zespół ludowy „Wrzosy” z Dźwierzut (powiat szczycieński).

Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia był Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie.

Galeria zdjęć

Ogolnopolska siec zagrod edukacyjnych

Copyright © 2008 - 2018 Warmińsko - Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Zamknij Informacja o przetwarzaniu danych osobowych
Zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f RODO informujemy, iż Pani/Pana dane osobowe, przekazane nam za pośrednictwem naszej strony internetowej/formularza kontaktowego lub w inny sposób (np. przesłanie poczty elektronicznej), są gromadzone, przetwarzane i przechowywane w celu prowadzenia korespondencji z Państwem i w celu, dla którego zostały nam udostępnione. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, jak też podmiotom udzielającym nam wsparcia na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Informujemy ponadto, że Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych, prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych lub do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo wniesienia skargi do PUODO, gdy uzna, iż przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy RODO. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji powyższych celów. Pani/Pana dane będą przetwarzane do czasu ustania celu dla jakiego zostały zgromadzone. Administrator Danych Osobowych: Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie ul. Jagiellońska 91, 10-365 Olsztyn Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych - Panią Ewę Janowiak, z którą może Pani/Pan się skontaktować poprzez e-mail: inspektor@w-modr.pl, telefonicznie pod numerem tel./fax: +48 89 535 76 84; +48 89 526 44 39 lub pisemnie pod adres siedziby administratora. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem.

Na tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.