26.09.2018, godz.:
rozmiar czcionki domyślny rozmiar czcionki średni rozmiar czcionki duży
Kontrast:
tekstowa
Wieści z PZDRTelewizja WMODR

Smaczne i wartościowe warzywa liściowe  [2018-03-01]

Smaczne i wartościowe warzywa liściowe

Rukola wytwarza rozetę ząbkowanych liści, podobnych do mniszka lekarskiego. Rukolę wysiewa się od kwietnia do początku września. Zbiór przypada po 6-8 tygodniach od siewu. Aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów, siew można wykonywać np. co 2 tygodnie. Nasiona rukoli w ilości 2 g na 1 m2 wysiewa się w rzędy co 20 cm. Optymalny termin ścinania roślin to faza, gdy liście osiągną wysokość 10-13 cm. Roślinę ścina się na wysokości 2-3 cm od ziemi, wówczas odrasta. Rukola jest bogata w witaminę C, A, B1 i B2  oraz sole mineralne, głównie potasu i żelaza. Jej lekko ostry smak, przypominający smak gorczycy, spowodowany jest obecnością izotiocjaninów, zawierających siarkę. Dawniej uznawano ja za roślinę leczniczą, wspomagającą przemianę materii oraz jako środek moczopędny. Spożywana jest na surowo lub po ugotowaniu.

Portulaka warzywna ma okres wegetacji 4-8 tygodni. Wytwarza mięsiste łodygi z niedużymi jajowatymi liśćmi, które po ugotowaniu stanowią części jadalne. Po ścięciu liście odrastają, więc można je zbierać 2-3 krotnie. Portulaka wysiewana w okresie lata wymaga intensywnego nawadniania, przez co szybko przyrasta. Nasiona portulaki w ilości 1-2 g na 1 m2 sieje się w rzędy odległe co 20 cm lub rzutowo, lecz wówczas utrudniona jest pielęgnacja zagonu. Nasiona są bardzo drobne, więc nie przykrywa się ich glebą, tylko przyklepuje. Jest cennym źródłem soli mineralnych (fosforu, wapnia i żelaza), karotenów oraz witamin z grupy B.

Szpinak Nowozelandzki nazywany jest potocznie trętwianem czterorożnym, ze względu na romboidalny kształt liści, osadzonych na płożącej się i rozgałęzionej łodydze. Nasiona szpinaku wolno kiełkują (20-40 dni), dlatego polecana jest uprawa z rozsady (siew w 3 dekadzie marca po 2-3 nasiona do doniczki). Szpinak źle znosi przesadzanie i uszkodzenia korzeni. Rozsadę sadzi się w połowie maja w rozstawie 60 x 40 cm. Zbiór liści szpinaku lub 10 cm wierzchołków pędów trwa od końca czerwca aż do pierwszych mrozów. Liście trętwianu zawierają dużo witaminy C, A oraz żelazo i kwas szczawiowy. Mogą być blanszowane, gotowane lub mrożone.

Doskonałe nasiona szpinaku przez Internet do kupienia pod tym adresem www.

Ogolnopolska siec zagrod edukacyjnych

Copyright © 2008 - 2018 Warmińsko - Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Zamknij Informacja o przetwarzaniu danych osobowych
Zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f RODO informujemy, iż Pani/Pana dane osobowe, przekazane nam za pośrednictwem naszej strony internetowej/formularza kontaktowego lub w inny sposób (np. przesłanie poczty elektronicznej), są gromadzone, przetwarzane i przechowywane w celu prowadzenia korespondencji z Państwem i w celu, dla którego zostały nam udostępnione. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, jak też podmiotom udzielającym nam wsparcia na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Informujemy ponadto, że Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych, prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych lub do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo wniesienia skargi do PUODO, gdy uzna, iż przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy RODO. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji powyższych celów. Pani/Pana dane będą przetwarzane do czasu ustania celu dla jakiego zostały zgromadzone. Administrator Danych Osobowych: Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie ul. Jagiellońska 91, 10-365 Olsztyn Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych - Panią Ewę Janowiak, z którą może Pani/Pan się skontaktować poprzez e-mail: inspektor@w-modr.pl, telefonicznie pod numerem tel./fax: +48 89 535 76 84; +48 89 526 44 39 lub pisemnie pod adres siedziby administratora. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem.

Na tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.