22.11.2017, godz.:
rozmiar czcionki domyślny rozmiar czcionki średni rozmiar czcionki duży
Kontrast:
tekstowa
Wieści z PZDRNewsletterTelewizja WMODR

Systemy jakości

KRAJOWY SYSTEM "JAKOŚĆ TRADYCJA"

„Jakość Tradycja” jest systemem służącym wyróżnianiu produktów żywnościowych z uwzględnieniem produktów tradycyjnych wysokiej jakości. Mogą w nim uczestniczyć produkty o tradycyjnym składzie i sposobie wytwarzania, szczególnej jakości lub cechach wyróżniających je na tle innych produktów tej samej grupy. Produkt tradycyjny to taki, który posiada udokumentowaną co najmniej 50-letnią tradycję wytwarzania. Przy produkcji podstawowej wymogiem są tradycyjne rasy i odmiany użytkowane przed 1956 rokiem.  

Więcej informacji o systemie „Jakość Tradycja” na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Źródło: www.produktyregionalne.pl.


 UNIJNE ZNAKI JAKOŚCI ŻYWNOŚCI 

Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, za pomocą trzech znaków - Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego oraz Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności - pozwala konsumentowi odnaleźć produkty charakteryzujące się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. System zapewnia również certyfikowanym producentom tych produktów ochronę prawną produktu i zabezpiecza przed jego podrabianiem. 

 

Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)

Europejski znak przyznawany wyjątkowej jakości produktom regionalnym, których wszystkie surowce pochodzą
z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania maja miejsce na tym obszarze. Nazwa i wyjątkowa jakość produktu są ściśle związane z miejscem pochodzenia.

Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)

Europejski znak przyznawany produktom regionalnym, których co najmniej jedna faza wytwarzania odbywa się na danym obszarze, a ich jakość, renoma lub inne cechy charakterystyczne związane są z pochodzeniem geograficznym.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)

Europejski znak przyznawany produktom, które są wytwarzane z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej receptury lub tradycyjnymi metodami. Nazwa takiego produktu odnosi się do jego specyficznego charakteru lub jest tradycyjnie stosowana dla tego produktu.

Wnioski o rejestrację należy składać do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Informacje na temat poddziałania "Wsparcie na przystepowanie do systemów jakości" są dostępne na stronie internetowej Agencji Rynku Rolnego.

Źródło: www.trzyznakismaku.pl

Ogolnopolska siec zagrod edukacyjnych

Copyright © 2008 - 2017 Warmińsko - Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.